Welke basis heb je nodig voor TREC?


TREC vraagt heel wat vaardigheden van paard en ruiter...


Bij TREC is het belangrijk dat je in de eerste plaats een goeie connectie met je paard hebt. Zorg dat jij en je paard elkaar verstaan en een duidelijke communicatie hebben opgebouwd doorheen de training. 

In de PTV bijvoorbeeld is het belangrijk dat je controle hebt over elke voet van je paard, dat je duidelijk kan zeggen aan je paard waar hij wanneer en in welke mate naartoe moet

In de MA moet je ervoor zorgen dat je je paard duidelijk aan de hulpen hebt in alle gangen, zodat je goed kan schakelen in tempo en ervoor kan zorgen dat hij netjes in zijn gang blijft tussen de lijnen. 

Voor de POR heb je diverse ingrediënten nodig: een goed uithoudingsvermogen van zowel jezelf als je paard, vaardigheden in het kaartlezen voor jezelf, kennis over de paslengte en snelheid die je paard gaat, etc. 


Zoals je ziet is TREC dus een zeer veelzijdige discipline binnen het paardrijden waarin je op vele vlakken behendig moet zijn met je paard. Bovenal is de connectie en het wederzijds vertrouwen van groot belang, aangezien jullie meestal een gans weekend op elkaar zijn afgestemd. Maar ook doorzettingsvermogen en focus zijn elementen die doorslaggevend zijn bij het rijden van een goede TREC. 

Bovenal is het belangrijkste om in deze wedstrijd altijd de relatie met je paard bovenaan te zetten, zodat jullie op een opbouwende manier als team wedstrijden kunnen rijden waar zowel jij als je paard plezier aan hebben en in kunnen groeien.


Met al deze vaardigheden kan je natuurlijk niet geboren worden! Zowel jijzelf als je paard kunnen hierin groeien en blijven bijleren. Kijk gauw naar onze kalender met opleidingen en lessen zodat jij en je paard kunnen werken aan een never-ending self-improvement!

  • Foto's by: www.paardensport.vlaanderen, Eva Lohrman, e.a.